Per un model de ciutat sostenible

Davant del model de destrossa del territori, d’especulació, de destrucció del patrimoni cultural (cal recordar l’enderrocament de l’Alqueria de Romaguera, per exemple), de privatitzacions i retallades dels serveis públics, nosaltres proposem un nou model de ciutat, la ciutat sostenible.

Una ciutat sostenible és aquella que ofereix una alta qualitat de vida als seus habitants, perquè està feta atenent les necessitats reals de les persones. Que a més, reduïx els seus impactes sobre el medi natural i que compta amb un govern local capaç de gestionar correctament els diners públics i  que promou la participació ciutadana.

Una Gandia sostenible  ha d’atendre de manera prioritària el maneig dels recursos naturals, la mitigació de gasos efecte hivernacle i altres formes de contaminació per pal·liar el canvi climàtic. A més és una ciutat que promou el reciclatge. Així mateix, ha de controlar el seu creixement i promoure construccions necessàries i adequades per als seus ciutadans, a més de promoure el transport i la mobilitat urbana sostenible. Ha de dissenyar, remodelar o construir edificis que siguen saludables, còmodes, multifuncionals, eficients en el consum d’energia i aigua, de baix cost d’operació i manteniment; però sobretot dissenyats per a tenir una llarga vida útil.

Una ciutat on es procurarà potenciar un transport públic, de baixa o cap contaminació, que supose una alternativa real als mitjans de desplaçament privats, tenint un major nombre de línies, destinacions i recorreguts, amb ampliació d’horaris i freqüències. A més es fomentarà l’ús de la bicicleta i els recorreguts a peu, com a mesura per a revitalitzar la vida social i, l’accés a zones verdes. Una ciutat que, a més, fa parc i no places.

També la ciutat hauria d’avançar en l’aplicació de mecanismes adequats de bon govern, de maneig adequat dels seus ingressos i de la despesa pública, així com de maneig adequat del deute i altres obligacions fiscals. Hauria de ser capaç de tindre un govern que gestiona correctament els diners de tots i cada un dels i les ciutadanes.

Una ciutat sostenible també és una ciutat que destina els seus diners en serveis socials per ajudar la gent, que es creu l’estat del benestar, que pensa en les necessitats de les persones, i no especula amb eixos diners comprant cinemes i edificis per fer favors a amics, endeutant una ciutat i apujant-nos els impostos per pagar el desficaci.

Un lloc on es creen centres de Salut (el del Raval, per exemple), i col·legis allà on és necessari. On es construïx eixe nou institut tan reclamat, i es realitza la reforma de l’Ausiàs March que cau a trossos; o que preveu mantindre l’ús sanitari de l’hospital Sant Francesc de Borja. Amb governs que no intenten urbanitzar zones verdes, com la platja de l’Auir, o promoure camps de golf, que formen part d’un model de territori fracassat. Una ciutat integradora, amb diversitat social en els seus barris, que potencia el seu comerç tradicional, que ajude el seu camp de cultiu. Una ciutat on tinguem accés a l’habitatge digne i al treball estable. Al cap i a la fi un nou model de ciutat  al servei de les persones que defensem els integrants de Més Gandia per canviar el panorama actual. 

Laura Morant, portaveu de Compromís i candidata de Més Gandia

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *